Tehokkuus unohti käyttäjät – mikä IT-tuotannossa on todellisuudessa muuttunut muutamassa vuodessa

Tehokkuus unohti käyttäjät – mikä IT-tuotannossa on todellisuudessa muuttunut muutamassa vuodessa

 

Muutaman vuoden poissaolon jälkeen IT-tuotantoon palaaminen on saanut minut pohtimaan yleisen keskustelun ja arkikonkretian välistä kuilua. Ulkoapäin tilannetta seuranneena puheet edistyksellisestä IT-tuotannon kehittymistä näyttävät hetki hetkeltä haihattelevemmilta. Tehokkuusajattelu ja pilvipalvelut ovat tulleet entistä voimakkaammin mukaan kuvioon, mutta ovatko ne tuoneet mukanaan todellista kehitystä?

Tehokkuuden mittaaminen on vakiinnuttanut paikkansa osana käyttäjien ja ostajien arkipäivää. Puhutaan nopeista vasteajoista, jatkuvuudesta ja riskien hallinnasta. Erityisesti tehokkuus ajattelu näkyy IT-kumppania vaihdettaessa. Keskitytään palveluiden ostamiseen ja kumppanin toiminnan mittaamiseen tehokkuuden todistamiseksi. Tästäkin huolimatta näyttää siltä, että liian usein yrityksen kallein ja tärkein investointi unohtuu tehokkuuden taakse: henkilökunta ja käyttäjät. Inhimillisillä mittareilla kehitys tuskin näyttää nykytrendillä riemuittavan positiivisia lukemia.

Pilvipalvelut ovat saaneet tehokkuusajattelun rinnalla yhä suuremman roolin organisaatioiden IT-ympäristöissä. Pilvi on toimiva ratkaisu monessa tilanteessa, mutta tuo mukanaan myös haasteita. Palveluna pilvi on aiempaan verrattuna kasvottomampi ja arvaamattomampi. Toimitusmallien osalta palveluiden käyttäjä on yleisten mallien armoilla toimenkuvastaan riippumatta.

Palvelumuodon murrosvaihetta kuvaa hyvin Microsoftin julkaisemat ja 1.elokuuta voimaan astuneet pilvipalveluiden hinnan korotukset, joihin on suomalaisena jälleenmyyjänä mahdotonta sitoutua. Hintakehityksen ohella palvelun laatu ja suorituskyky ovat entistä haastavammin ennakoitavissa ja hallittavissa. Pilvipalvelut hakevat monella tasolla edelleen omaa paikkaansa, kuten Microsoftin harvinainen hinnan korottaminen osoittaa.

Mihin olemme menossa? Oman näkemykseni mukaan paras ratkaisu syntyy yhdistelemällä pilvipalveluita kokonaisuuteen niin, että joku edelleen aidosti vastaa palvelusta. Näin takaamme paremman ennakoitavuuden ja hallittavuuden lisäksi sen tärkeimmän investoinnin eli henkilöstön tarpeet ja tyytyväisyyden. Kun loppukäyttäjän tuen tarve on organisaatiokohtaisesti arvioitu oikealle tasolle ja jokainen palvelu toteutettu eri vaihtoehdot avoimesti huomioiden saavutetaan IT-ympäristö, jonka tehokkuus on hyvä, kokonaiskustannukset osataan etukäteen arvioida ja IT:stä tulee ”huomaamaton” osa organisaatiota.

Mainiota syksyn alkua, ollaan yhteydessä ja jutellaan. Olemme saaneet loistavia asiakkaita, joiden kanssa olemme jo vakuuttuneet oikeasta suunnasta. Haluamme tarjota henkilökohtaista palvelua, hakea aina parhaat ratkaisut ja olla lähellä asiakastamme kaikessa IT:tä koskevassa kehityksessä.

 

Blogin julkaisija on Tibion toimitusjohtaja Harri Savolainen, jolla on 13 vuoden kokemus IT-palveluiden tuottamisesta ja kymmenien merkittävien asiakkaiden IT-ympäristöjen ylläpidosta sekä kehittämisestä.


Viimeisimmät artikkelit

Tibio liittyy Elmoon

Tibio liittyy Elmoon

Uudellamaalla toimivasta Tibio Oy:stä tulee 1.5.2022 toteutettavan liiketoimintakaupan myötä osa Elmoa.   Elmo vahvemmin pääkaupunkiseudun markkinaan Elmo on viime vuosien ajan erikoistunut yritysten ICT-palveluiden rakentamiseen ja kehittämiseen ja nousee kaupan myötä yhdeksi vahvimmista IT-ulkoistuskumppaneista Uudenmaan alueella. – Tibio tuntui yrityskulttuurillaan sekä asiakaslähtöisellä toiminnallaan yhteensopivalta kumppanilta, jolla löytyy erittäin kovaa osaamista toimialalta ja vahva asiakaskunta pääkaupunkiseudulla,…

Lue lisää »


Uusia Tibiolaisia

Uusia Tibiolaisia

Järjestelmäasiantuntijana on aloittanut Petteri Grzemba, joka vastaa omien asiakkaidensa tuesta, kehityksestä ja tyytyväisyydestä. Asiakaspalvelussa on aloittanut järjestelmäasiantuntijana Nikita Gorbov….

Lue lisää »


Älykkäät Poly -neuvotteluhuoneratkaisut Tibiolta

Älykkäät Poly -neuvotteluhuoneratkaisut Tibiolta

Pandemian myötä laajemmin tutuksi tulleet etäkokoukset lisääntyvät ja tulevat vähentämään matkustamista, säästämään aikaa ja luontoa. Myös he ovat omaksuneet etätapaamiset, joille se ei ennen korona-aikaa ole ollut tuttua. Etäkokokoukset on yhteydenpitomuoto sekä yritysten sisäisissä että asiakkaiden välisissä tapaamisissa. Myös verkkokokouksissa tarvittavan laitteiston laatuvaatimukset ovat kasvaneet. Tekniikan pitää olla helppokäyttöistä ja luotettavaa. Kokous pitää onnistua ilman puolen…

Lue lisää »